Tegen 2015 wil Rode Kruis-Vlaanderen de centralisatie van de Dienst voor het Bloed doorvoeren door de huidige verwerking en distributie van bloedproducten in Leuven en Antwerpen te centraliseren in Mechelen. Ook de Zorgbib, die levering van boeken, cd's en dvd's aan ziekenhuizen en instellingen coördineert, verhuist van de Zeutestraat naar het nieuwe gebouw. Verder komen er een grotere cafetaria voor het personeel en extra vergaderzalen.

Het nieuwe gebouw wordt een laag energetisch gebouw , met hoog rendementsbeglazing, automatische buitenzonwering, extra isolatie, daglichtsturing en fotovoltaïsche panelen op het dak. Er komt regenwaterrecuperatie voor sanitaire toestellen en buffering door een groen dak en een wadi in de tuin.

Thermisch comfort

’Er is gezorgd voor een thermisch comfort in alle weersomstandigheden, een natuurlijke lichtinval en een kwalitatief uitzicht’, vertelt directeur communicatie Filip Rylant. ‘Voor het gemak van de meer dan 200 personeelsleden zijn er fietsenbergingen, kleedkamers, douches en lockers en informatie over het openbaar vervoer. We gaan ook gebruik maken van elektrische wagens.’

De investering heeft 25 miljoen euro gekost.