‘Dit is onze meest succesvolle editie', zegt Ilse Rabau van Summer Festival. ‘Bijna 50.000 mensen hebben hier plezier gemaakt en er waren geen incidenten.'

Het Summer Festival wordt georganiseerd door dezelfde mensen als Laundry Day, het dansfestival dat de zomer afsluit. De organisatie dacht dat een dansfestival aan het begin van de zomer ook volk moest lokken en startte daarom vier jaar geleden met Summer Festival als kleine broertje van Laundry Day. Maar kleine broertjes worden groot.

Afgelopen zaterdag gingen ruwweg 48.000 dansbeesten uit de bol op loeiharde dansmuziek die over de weide achter het justitiepaleis galmde. ‘Wij zijn daarmee één van de snelst groeiende festivals in België', klinkt het trotst.

Negentig artiesten verdeeld over acht podia moesten de 100.000 benen en armen in beweging brengen. Dat lukte meer dan aardig. Onder het publiek vooral veel prille twintigers die de examenstress kwamen afschudden en volop genoten van de zeldzame zonnige dag. In de vooravond barstte er gedurende anderhalf uur weliswaar enkele hevige regenbuien uit, maar dat kon de pret niet drukken. De organisatie deelde trouwens gratis plastieken poncho's uit.

Ook de politie beleefde een rustige namiddag. Een honderdtal mensen werden aangehouden voor drugsgebruik, openbare dronkenschap en/of verstoring van de openbare orde. Vijftien mensen werden gerechtelijk aangehouden voor diefstal en opzettelijk slagen. Zes dealers werden opgepakt.

‘De politie zei ons dat dit geen abnormale cijfers zijn voor een festival van die omvang', aldus Rabau. ‘Integendeel zelfs. De samenwerking met de politie en met de stadsdiensten liep heel vlot.'