Bijna een derde van de uitzendkantoren blijft ingaan op discriminerende vragen van klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de sector zelf, waarover onze krant vandaag bericht.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vindt niet dat het fout loopt met de zelfregulering in de sector. Integendeel, het gaat de goede richting uit, klinkt het op het kabinet.

Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, noemt die houding 'laks'. 'Het Vlaams regeerakkoord, dat de niet mis te verstane passage bevat "We maken werk van een non-tolerantiebeleid op het vlak van discriminatie" riskeert dode letter te blijven', luidt het.

De minister heeft voldoende middelen in handen om iets aan de situatie te doen, zegt het ABVV: hij kan een actieplan uitrollen, de adviezen van een speciale commissie volgen én het handhavingsbeleid versterken. 'En vooral: stop met het ontkennen van het zonlicht. Zelfregulering werkt niet. Het zou van moedwillige selectieve blindheid getuigen om de vele tekenen aan de wand hardnekkig te blijven ontkennen', besluit Copers.