In Spanje en Italië heeft de Franse bank relatief veel kredieten uitstaan en een pak minder deposito’s. In België geldt precies het omgekeerde: veel spaargeld versus minder leningen.
 
De groep zou de 'mismatch' voor Spanje en Italië dus willen verkleinen door een aantal kredieten onder te brengen bij de Belgische dochter. Het zou gaan om project- en exportfinanciering, aldus Bloomberg. Het persagentschap citeert onder meer financieel directeur Lars Machenil. 
 
Het zou gaan om een bedrag tot 20 miljard euro, aldus een bron aan Bloomberg. Bij BNP Paribas Fortis was er eind maart een overschot van 15,5 miljard euro aan spaargelden.
 
De woordvoerder van BNP Parisbas, Pascal Henisse,wilde geen commentaar kwijt op de bedragen. Hij wees er wel op dat de Belgische retailbank ook al operaties in Polen, Luxemburg en Turkije omvat en tevens fungeert als liquiditeitsverschaffer voor de groep, eind vorig jaar nog voor een bedrag van 1 miljard euro.
 
Dit verhaal roept herinneringen op aan het oude Dexia-verhaal, waarbij de Belgische bank de Franse activiteiten financierde. Grensoverschrijdende geldstromen tussen verschillende entiteiten van een financiële groep zijn echter niet zo ongebruikelijk.