Vrouwen die het niet lukt kinderen te krijgen, lopen 18 procent meer kans op schizofrenie en de kans dat ze moeten worden behandeld voor alcoholisme is zelfs dubbel zo groot. Dat blijkt uit onderzoek dat werd voorgesteld op een grootschalige voortplantings-conferentie in Istanbul.

De link bleek niet alleen te gelden vlak na het proberen om een kind te krijgen, maar ook na een vruchtbaarheidsbehandeling. De problemen kunnen volgens het onderzoek zelfs 10 jaar later nog opduiken.

‘Er wordt onderschat hoeveel impact een onvervulde kinderwens kan hebben', bevestigt dokter Herman Tournaye, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. ‘Eerdere studies toonden al dat het psychisch lijden van deze vrouwen overeenkomt met wat je voelt als je kanker krijgt, of als je partner sterft.'

In België hebben alle vruchtbaarheidscentra psychologen in dienst.

‘Maar er is geen enkel centrum dat hen op lange termijn opvolgt. Daar falen we toch in. Al kan je je afvragen hoe groot de link nog is met je onvervulde kinderwens als je na 10 jaar schizofreen wordt?'

De link tussen onvruchtbaarheid en psychologische problemen werd al eerder onderzocht, maar dit is de eerste studie dat zo'n grote groep heeft gevolgd: maar liefst 98.737 Deense vrouwen tussen 1973 en 2008.