Een politiepatrouille hield de twee mannen, 33 en 38 jaar oud, rond 23.00 uur tegen nadat een getuige ze op het jaagpad aan de Strijdersstraat uit de Dijle had zien klimmen. De twee gaven toe dat ze in het water gedoken waren om wat afkoeling te zoeken, nadat ze enkele pinten hadden gedronken. De oudste man bleek echter zo beneveld dat hij nog amper op zijn benen kon staan. De politie nam hem daarop mee naar het commissariaat.

De tweede man mocht beschikken, maar enkele uren later hield hij een politievoertuig tegen aan de Tiensepoort. De man klom aan boord en vroeg om een lift naar huis. Toen de agenten dat weigerden, kregen ze een reeks verwensingen te horen. Omdat de dertiger steeds agressiever werd, brachten de agenten hem geboeid over naar het commissariaat.

Ook op het commissariaat was de man agressief. Hij weigerde verzorging voor een hoofdwonde en moest overmeesterd worden door enkele agenten. Daarbij beet de man één agent in de borst. De agressieve man kon pas verzorgd worden nadat hij een kalmeermiddel had gekregen.