2.500 ondernemers hadden gisteren op de website stopdefiscaleonzin.be de petitie tegen de ‘fiscale inquisitie' van de regering Di Rupo ondertekend. De website, amper een week geleden opgezet door de Genkse fiscalist Eddy Claesen, kreeg ondertussen ook de steun van middenstandsorganisaties Unizo en NSZ.

‘Aanleiding voor deze website is toch vooral de invoering van monsterboetes van 309 procent, sinds 1 juli, voor ondernemers die privé-uitgaven aangeven als beroepskosten', zegt initiatiefnemer Eddy Claesen die deze hoge boetes ‘totaal buiten proportie vindt. Fraudeurs moeten terecht worden gewezen. Maar vooral jonge belastingcontroleurs passen deze boete sindsdien ‘rücksichtlos' toe, ook wanneer de ondernemer een vergissing maakte, of wanneer er over bepaalde onkosten onduidelijkheid bestaat.'

De website viseert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A), wat een beetje vreemd is omdat deze regeling door voormalig minister van Financiën Didier Reynders is uitgewerkt, en onlangs werd bijgestuurd door diens opvolger Steven Vanackere (CD&V).

‘We viseren eigenlijk de hele regering, maar een communicatiespecialist had ons aangeraden de campagne te personaliseren', zegt Eddy Claesen.

Feit is dat Crombez zelf ook niet helemaal is opgezet met de nieuwe manier van werken van de belastingcontroleurs en van financiënminister Vanackere actie verwacht. ‘Financiën wacht naar mijn mening te lang om deze regeling voldoende te verduidelijken, ook naar de belastingcontroleurs toe', aldus Crombez die deze monsterboete enkel wil voorbehouden voor fraudeurs. ‘Wanneer ondernemers zich vergissen, of er over bepaalde onkosten discussie bestaat, is het wat mij betreft voldoende dat ondernemers dat rechtzetten.'

Op het kabinet van Vanackere wordt naar verluidt tot volgende week aan een meer redelijke en transparante regeling gewerkt', en probeerde men gisteren ook partijgenoot Rik Torfs tot bedaren te brengen na een volgens het kabinet Vanackere ‘totaal misplaatst' Twitterbericht van hem.

‘Toppunt van wantrouwen: Crombez geeft zelfstandigen de indruk dat wat ze na belastingen overhouden, eigenlijk ook gestolen is', had Torfs getwitterd. Crombez reageerde not amused. ‘Als dit beleid u stoort, belt u beter naar uw eigen bevoegde minister', antwoordde hij Torfs.