De negentien Brusselse gemeenten tellen samen achttien zwembaden. Dat lijkt veel, maar is toch te weinig, zo blijkt uit een berekening van de VUB die we konden inkijken.

De totale zwembadoppervlakte in het Brussels Gewest bedraagt 10.051 vierkante meter. Deel je dat door het totaal aantal inwoners (1.147.876), dan kom je aan 0,0088 vierkante meter per inwoner, ofwel 73 procent van de norm die de Vlaamse sportadministratie Bloso volgt. En de werkelijkheid is nog slechter. Deze zomer zijn maar liefst vijf zwembaden tijdelijk gesloten voor renovatiewerken. In het complex Longchamps in Ukkel bijvoorbeeld wordt aan het plafond gewerkt. De deuren blijven er nog dicht tot september. Neptunium in Schaarbeek ondergaat kleinere renovatiewerken en is dicht van 21 juli tot 15 augustus. Erger is het gesteld in het westen van Brussel. Het badcomplex van Laken, al dicht sinds april, gaat pas in januari 2014 weer open. Nereus in Ganshoren, al gesloten sinds 2002 (!) - moet volgend jaar in september opnieuw openen.

Zwembad Sint-Franciscus in Sint-Joost-ten-Node. Dat werd beschermd in 2009, maar bleek na renovatie een lek te bevatten. Een heropening in 2014 lijkt het vroegst haalbare.

Waar kan je dan wel nog gaan zwemmen? Océade? Nu nog wel, maar dat sluit meer dan waarschijnlijk in de zomer van 2013 omdat de concessie met de stad Brussel verloopt. Zwemlessen geven wordt bijgevolg geen sinecure volgend schooljaar. Het Ukkelse gemeenteraadslid Thibaud Wyngaard (Ecolo) heeft er alvast zijn twijfels over: niet alleen in zijn gemeente, maar ook in de Vlaamse buurgemeente Sint-Genesius-Rode wordt er aan het bad gewerkt. Van de Franstalige scholen in Sint-Joost-ten-Node is al langer geweten dat de kinderen er zelfs geen zwemlessen meer krijgen.