Met 5,86 procent haalde de Belgische staatsrente begin december een alarmerend hoog peil. Terwijl de Belgische politici er maar niet in slaagden om een regering te vormen, schoven we met die rente vervaarlijk dicht op naar die van probleemlanden als Spanje en Griekenland.

Maar nu lijken al die zorgen alweer vergeten. Gisteren zakte de economisch heel belangrijke tienjaarsrente immers naar 2,693 procent. ‘Het laagste peil sinds wij deze data bijhouden', meldde het agenschap Bloomberg, dat dit doet sinds 1993.

Voor de Belgische staat is dit heel belangrijk, want geld lenen om de Belgische schuldenberg af te betalen wordt er veel goedkoper door. ‘We kunnen alleen maar hopen dat politici er niet gemakzuchtig door worden en daardoor noodzakelijke maatregelen zouden gaan uitstellen', zegt financieel analist Pascal Paepen.

Maar waarom staat die rente zo laag?

1) Begroting is onder controle

‘De regering heeft de begroting onder controle gekregen en haalt zijn doelstellingen: de tekorten lopen niet onverwacht fel op', verklaart econoom Julien Manceaux van ING.

2) Economie doet het niet slecht

‘In vergelijking met veel andere landen doet de Belgische economie het al bij al zo slecht nog niet', zegt Manceaux. ‘België hangt sterk af van Duitsland, en geniet dus mee van de relatief goede economie daar. Dat geeft vertrouwen.'

3) Belgen zijn flinke spaarders

We hebben met zijn allen recordsommen op de bank staan: 47,2 miljard euro op onze zichtrekeningen en 226,2 miljard euro op onze spaarrekeningen. ‘Dat geeft vertrouwen in het buitenland', weet Pascal Paepen. ‘Dat we met één staatsbon met een wat hogere rente plots vijf miljard euro konden ophalen, heeft vertrouwen gegeven in de financiële wereld. Ik heb dat hier in Londen aan een aantal bankiers verteld, en zij waren echt wel onder de indruk. Dit bewijst dat België bij problemen in staat is om op eigen kracht veel middelen op te hoesten.'

4) Géén vertrouwen in zuiderse landen

Die enorme sommen moeten ergens hun weg vinden, en Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen blijven ermee in eigen land. ‘Vroeger durfden banken en verzekeringsmaatschappijen geld te investeren in landen als Griekenland, Spanje of Portugal. Dat leverde iets meer intrest op, en werd als veilig beschouwd. Nu durven ze dat niet meer', zegt Pascal Paepen.

5) Andere rentes zijn ook laag

De Belgische staatsrente is niet de enige die zo laag is. De Duitse, Nederlandse of Finse is nog veel lager. De Britse en die van de VS bedragen ook niet veel meer dan nul procent. Banken kunnen overigens geld lenen van de Europese Centrale Bank aan 0,75 procent. Ook dat houdt de rente laag. Toch in landen waarin vertrouwen is.