Terwijl wij in Noordwest-Europa sakkeren op het aanhoudende kwakkelweer, lijden andere delen van de wereld onder de droogte. Vooral de Verenigde Staten hebben daar zwaar mee te kampen. In heel de Midwest is in weken nauwelijks een druppel regen gevallen, wat ervoor zorgt dat de graanprijzen dag na dag stijgen. ‘De markt in Chicago bepaalt de wereldprijzen', zegt Luc Busschaert. ‘Het tempo waaraan die nu stijgen heb ik in mijn lange ervaring nooit meegemaakt. Het is echt schrikwekkend.'

Vooral de zogenaamde futures, de prijzen voor leveringen in het najaar of deze winter, zijn fiks gestegen. En dat is al aan het overslaan naar de markten in Parijs. ‘Reken maar dat de eindprijs van doorsnee voedingsproducten met 2 à 3procent zal opslaan tegen deze winter', zegt Busschaert. ‘Voor graanproducten zal dat nog meer zijn. En maak u geen illusies, in het verleden hebben we dat nog gezien: de voedingsproducenten gebruiken dat soort situaties altijd om hun prijzen op te drijven. De brouwers doen dit steevast, net als de bakkers en de pastaproducenten.'

De klant betaalt

Bij de bakkers is er voorlopig geen vuiltje aan de lucht. ‘Wij werken nu nog met de graanvoorraden van vorig jaar', zegt Bruno Kuylen van bakkersfederatie Vebic. ‘Het duurt nog maanden eer wij eventueel iets van deze hoge graanprijzen zullen merken. Het is nog gebeurd dat de prijzen op de markten in de zomer erg hoog waren, maar dat het uiteindelijk toch meeviel.'

De voedingsindustrie is wél ongerust. ‘Graan is een belangrijke grondstof voor ons. Als de prijzen op de wereldmarkt stijgen, wordt dat vroeg of laat ook doorgerekend', zegt Chris Morris, directeur van Fevia. ‘Maar anderzijds liggen de zuivelprijzen uitzonderlijk laag. Voor veel voedselproducten compenseert het één het andere.'

Landbouwspecialist Luc Busschaert wijst er nog op dat de gevolgen van de huidige prijsverhogingen zich binnen drie tot zes maanden niet zullen beperken tot de graanproducten. ‘Alle veevoeder wordt duurder, dus uiteindelijk ook het vlees. De varkensboeren, bijvoorbeeld, draaien nu zonder verlies. Ofwel slagen zij erin het duurdere voeder door te rekenen, en slaan de prijzen op. Ofwel doen ze dat niet, waarop er een aantal failliet gaan, er minder varkens zullen zijn en het vlees dus uiteindelijk toch duurder wordt.'