Oververhitte motoren, vervelende pannes en vreemde ziektes: het hoort bij de zomervakantie. Europ Assistance kreeg al 25.245t elefoontjes binnen en opende 18.183 dossiers om bijna 300.000 klanten over heel de wereld te helpen. ‘Het is drukker dan ooit', zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. ‘Het aantal dossiers is met 6,6 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.' En dat is niet verwonderlijk. ‘Meer dan de helft van de Belgen gaat dit jaar op reis met de auto. De crisis speelt daarin een rol, het blijft immers goedkoper dan een vliegreis. Maar ook het weer speelt mee: omdat de zomer zo slecht begon, zijn we massaal gevlucht naar het buitenland.'

Europ Assistance noteerde van 28 juni tot 22 juli een enorme stijging van het aantal medische dossiers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met maar liefst 10 procent meer zieken in het buitenland. De verschroeiende temperaturen rond de Middellandse Zee eisten hun tol. De landen waar de meeste medische interventies plaatsvonden waren Frankrijk, Spanje, Turkije, Italië en Griekenland. De meest voorkomende aandoeningen waren breuken, verstuikingen, kneuzingen (37 procent), gevolgd door spijsverteringsproblemen (12 procent) en infecties (7 procent). Opvallend: één op de drie jongeren tot 20 jaar wordt getroffen door maag- of darmproblemen. ‘En hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer kans ze lopen om heel erg ziek te worden. Het is belangrijk hun gezondheid au sérieux te nemen en goed op te volgen', zegt Peter Gekiere, hoofd van de medische bijstandsdienst.

Sleutels kwijt

Ook het aantal technische dossiers steeg met 5 procent, zowel in België (6.975) als in het buitenland (1.871). ‘Driekwart van die problemen zijn mechanische pannes, vooral batterijproblemen. Mensen beseffen soms te weinig dat de airco van hun wagen energie opslorpt', aldus Van Caneghem. Maar het kan ook gaan om mensen die hun sleutels verloren zijn of de verkeerde brandstof hebben getankt. Iets minder dan 10 procent van de dossiers gaat over ongevallen.

Europ Assistance verwacht trouwens dat de cijfers de komende – extreem drukke – weekends nog de hoogte zullen ingaan.