Vrijdag had kredietbeoordelaar Fitch de rating van Nokia al verder verlaagd, nadat de Finnen donderdag een nettoverlies van 1,4 miljard euro hadden gemeld voor het tweede kwartaal.

Nokia installeert tegenwoordig het Microsoft-besturingssysteem Windows Phone op zijn toestellen. Er wordt veel verwacht van de nieuwste versie daarvan, Windows Phone 8. Toch zegt Moody's dat het niet zeker is dat dat systeem de Nokia-gsm's weer winstgevend zal maken.

Overigens zou Nokia overwegen af te stappen van zijn klassieke marketingstrategie bij de lancering van zijn nieuwste smartphone met Windows Phone 8 in de herfst. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De Finnen zouden onderhandelingen voeren met verschillende Europese telecomoperatoren om het toestel exclusief te lanceren.

Normaal tracht Nokia zo veel mogelijk toestellen in zoveel mogelijk handen te krijgen, via allerhande kanalen, maar die strategie zou het bedrijf laten varen om via partnerschapsakkoorden te werken. Het gaat volgens de Financial Times om een poging om de opwinding rond de exclusieve lancering van de iPhone in 2007 na te bootsen.