Het dorpje Saint-Cirq-Lapopie in het departement Lot is een plaatje, met z'n pittoreske huizen en zijn fraaie ligging bovenop een rots zo'n honderd meter boven de rivier Lot. Het middeleeuwse dorp wordt al langer beschouwd als een van de mooiste dorpen van het land. Maar sinds het plaatsje in juni bij een populariteitspoll van tv-zender France 2 werd verkozen tot Frankrijks favoriete dorp, stromen de toeristen er pas echt met horden toe.

Tijdens een ‘gewone' zomer wordt het dorp bezocht door zowat 400.000 toeristen, vooral uit Frankrijk zelf. Maar nu zetten de inwoners zich schrap, want dit seizoen worden nog eens honderdduizenden toeristen extra verwacht.

De handelaren zijn blij met de extra aandacht, want hoe meer toeristen, hoe beter de zaken gaan. Maar er klinken ook andere geluiden. Burgemeester Gilles Hardeveld geeft toe dat de toeristenstroom ‘goed nieuws' is. Maar hij wil erover waken dat zijn gemeente geen ‘toeristische supermarkt' wordt, en dat het authentieke karakter behouden blijft.

Schotelantenne verboden

Saint-Cirq-Lapopie kijkt terug op een rijk gevulde geschiedenis. Door zijn unieke ligging hoog boven de rivier was het dorp in vroeger tijden zo goed als niet te veroveren. Zo slaagde Richard Leeuwenhart er in 1199 niet in om het plaatsje in te nemen. In de jaren 1950 werd het dorp een trekpleister voor artiesten allerhande.

Vandaag waakt Saint-Cirq angstvallig over zijn authentieke uitzicht. Zo zijn elektriciteitskabels vakkundig weggestopt. En in heel het dorp is geen schotelantenne te vinden. De dorpsbewoners willen dat graag zo houden, want ze beseffen dat ze alleen kunnen overleven dankzij de toeristen. Maar er zijn grenzen, natuurlijk, aan wat het dorp kan dragen.