Amper drie weken na zijn definitieve breuk met de SP.A zet de Beringse schepen Selahattin Koçak de stap naar Open VLD. De officiële aankondiging van zijn komst vindt normaal gezien pas volgende week plaats. Reden waarom het nieuws wel bevestigd wordt, maar de meesten toch nog even de lippen op elkaar houden. De handtekening moet nog gezet worden, waarschuwt men bij de Beringse Open VLD-afdeling, maar het enthousiasme over de komst van Koçak is er niet minder om. ‘Hij heeft helemaal het profiel dat wij nodig hebben, een toonbeeld van integratie. Iemand die allochtonen kan helpen overtuigen hoe belangrijk het is om Nederlands te leren. Of ze duidelijk te maken dat je niet terug naar Turkije hoeft om een vrouw te vinden', zegt lokaal Open VLD-voorzitter Jan Vanhamel.

Koçak was de eerste Turk die schepen werd in een Vlaamse stad en kreeg naamsbekendheid door zijn deelname aan De Slimste Mens. Maar de relatie met zijn partij, de SP.A, verzuurde de afgelopen jaren. De definitieve breuk kwam er enkele weken geleden, medio juli, toen de Beringse SP.A-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen werd voorgesteld. Voor Koçak was er geen plaats meer op de lijst. ‘Er zijn strubbelingen geweest waardoor we vooral negatief in het nieuws gekomen zijn', zei de Beringse SP.A-voorzitter Freddy Pirens daarover. ‘We hebben daarop een oefening gemaakt en geopteerd voor vier nieuwe mensen met een Turkse achtergrond, die de stemmen van Selahattin Koçak kunnen opvangen.'

Voor Koçak toont dat manoeuvre aan dat de Turkse kiezers voor de SP.A niet meer dan kiesvee zijn. ‘Wees maar gerust dat de Turkse gemeenschap de boodschap begrepen heeft. Voor de SP.A Beringen zijn zij alleen maar goed om stemmen te leveren', zegt hij in DS Weekblad. Hij geeft daarin ook toe dat hij eraan gedacht heeft om helemaal te kappen met politiek. Maar een paar dagen na het gesprek volgt de bevestiging van wat al in de lucht hing sinds de lijstvoorstelling van de SP.A: Koçak gaat naar Open VLD.

De Beringse VLD-lijst wordt getrokken door de 34-jarige An Moons. Veel andere namen van de lijst zijn nog niet bekend. Beringen kreeg in 2006 een coalitie van CD&V en SP.A-Spirit, die allebei twaalf zetels behaalden. Vlaams Belang en VLD-Vivant kwamen in de oppositie terecht, met respectievelijk acht en drie zetels. Burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) is geen kandidaat om zichzelf voor de vijfde keer op te volgen. Na het woelige parcours van het gemeentebestuur, de afgelopen zes jaar, is het onzeker of dezelfde coalitie de touwtjes in handen zal houden. Voor de liberalen is de ex-SP.A-schepen alvast een troef.