Het gebied is door het Cambodjaanse Documentatiecentrum, dat bewijzen verzamelt voor de wreedheden van het Rode-Khmer-bewind, aangemerkt als een van de zogenaamde dodenvelden.

In deze 'killing fields' begroef het moorddadige regime in de jaren zeventig honderdduizenden slachtoffers. Het vermoedelijke dodenveld ligt zo'n zestig kilometer van Siem Reap, beroemd om de Angkor Wat-tempels.

'We schatten dat zeker 35 duizend mensen hier zijn gestorven', stelt het Documentatiecentrum op grond van vraaggesprekken met dorpelingen.

De Cambodjaanse autoriteiten hebben graafploegen naar het gebied gestuurd. De lichamen worden naar een boeddhistisch heiligdom overgebracht, waar een gebedsdienst wordt gehouden. 'We hebben de lichamen op een nette plaats verzameld', zei gouverneur Sou Phirin van Siem Reap. 'We laten hen niet langer in zo'n graf achter.'

Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen, een vijfde van de bevolking, bezweken tijdens het brute bewind van de Rode Khmer aan marteling, honger, gebrek aan medische zorg of uitputtende arbeid, of werden simpelweg terechtgesteld.