Zodra het nieuws over de aanstelling van de 42-jarige Spaanse topman bekend raakte, schoot het aandeel van Esprit 38 procent de hoogte in. Dat is meteen de hoogste stijging die het bedrijf gekend heeft in veertien jaar. Voorheen kelderden de aandelen van Esprit Holdings Ltd telkens wanneer een kaderlid de deur achter zich toetrok.

En dat waren er velen. De eerste in rij was CFO Chew Fook Aun. Na hem volgde ook bestuursvoorzitter Hans-Joachim Körber. CEO Ronald van der Vis blijft nog een jaar bij Esprit.

Unieke visie op mode-industrie

Dat niemand minder dan José Manuel Martínez Gutiérrez – tot enkele dagen geleden dé man bij concurrerende ketens als Zara en H&M – het nu overneemt, is een krachtig signaal. ‘Martinez heeft een uitstekende reputatie wat betreft leiderschap, en dat is cruciaal voor het transformatieplan dat Esprit nu wil doorvoeren’, zegt Raymond Or, huidig voorzitter. ‘Hij is gepassioneerd om het merk opnieuw op de kaart te brengen en heeft een unieke visie op de mode-industrie.’

Het van oorsprong Amerikaanse merk, dat beursgenoteerd staat in Hongkong, is de laatste maanden ingrijpend aan het herstructureren. Zo heeft het een nieuw winkelconcept bedacht, dat de klanten het gevoel moet geven alsof ze in hun eigen huiskamer aan het winkelen zijn. Vermoedelijk zal de nieuwe CEO, die mag rekenen op een loon van anderhalf miljoen euro per jaar en evenveel bonussen, nog meer soortgelijke veranderingen doorvoeren.