Uit cijfers van handelsbureau Graydon blijkt dat Belgische gemeenten en steden hun facturen steeds later betalen. Zelfstandigen en KMO's zouden daardoor in de problemen komen. In de studie die besteld werd door Unizo prijkt Roeselare voor het laatste kwartaal van dit jaar op de laatste plaats van de dertien Vlaamse centrumsteden.

Tijdelijk

Roeselare krijgt voor het respecteren van de betalingstermijnen van facturen een 5,6 op 10 van het studiebureau. Opvallend, want Roeselare haalde in de vorige kwartalen sinds 2008 steevast prima cijfers.

‘In de hele studie van 85 pagina's is één pagina besteed aan de centrumsteden. Ze maken van een mug een olifant’, zegt schepen van Financiën Carl De Keukelaere. De terugval is volgens de schepen eenvoudig te verklaren en vooral voorbijgaand van aard. ‘In het laatste kwartaal kwamen veel overheidsopdrachten binnen. Die zijn tijdrovend, waardoor de stad even moest wachten op liquiditeit. En als je anders steevast een meer dan stipte betaler bent, valt een korte tijdelijke terugval natuurlijk op. Maar de stad heeft helemaal geen financiële problemen. Volgend kwartaal behoren we opnieuw tot de top.'

Goede betaler

Dat de grote werken in de stad zoals het station of de vernieuwde Westlaan de budgetten opslorpen, klopt niet volgens de schepen. ‘Dat zijn investeringen. Die worden boekhoudkundig op een andere dienst ingeschreven. Het één heeft helemaal niets met het andere te maken.'

Ook bij Unizo Roeselare reageren ze verrast op de resultaten van de studie. ‘Bij onze ondernemers leeft net dat de Stad wel een goede betaler is. Sowieso is de overheid altijd een betere betaler dan ondernemingen. Een overheid kan niet failliet gaan, een onderneming wel en dan zie je je geld helemaal niet meer’, zegt Bruno Vercruysse, voorzitter van Unizo Roeselare.