Elf jaar bestaat het al en vorige zomer trok het 100.000 bezoekers. Toch zijn er weinig Vlamingen bij wie het Brussels Summer Festival (BSF, bij de top-tien der Belgische festivals, aldus de organisatoren) een belletje doet rinkelen. ‘Dat ligt aan onszelf. Het was aanvankelijk een Franstalig evenement’, geeft directeur Mario Iacampo toe.

Van Cale tot Stranglers

‘De stad Brussel richtte het festival in 2002 op om de hoofdstad aantrekkelijker te maken tijdens de zomer. Het heette toen nog Eurithmics en had voornamelijk Franstalige groepen op de affiche staan. Ik heb er vier jaar geleden mijn schouders onder gezet en heb het aanbod verbreed. De helft van de muzikanten is nog steeds Franstalig, maar de andere helft zingt in het Engels. Daardoor worden we steeds populairder bij de Vlamingen.’

Publiekstrekkers zijn John Cale, Charlie Winston, The Stranglers, Vive La Fête en Iggy & The Stooges. Maar ook electropodium met onder andere Dr Lektroluv zal volgens Iacompo succes hebben.

Musea gratis

‘Het is steeds ons doel geweest om een gebalanceerd publiek aan te trekken. Dat is de reden waarom je amper 35 euro betaalt voor tien dagen muziek. De meeste mensen komen drie tot vier dagen naar hier. Met een beetje goed weer kunnen we opnieuw 100.000 bezoekers verwachten.’

Het BSF, dat een unieke locatie heeft midden in de stad, werkt samen met de zes musea in de buurt. Alle permanente collecties kunnen er gratis bezocht worden. Ook bioscoop Cinematek geeft tien dagen lang gratis toegang. De financiering haalt het festival voor 65 procent uit eigen inkomsten. ‘Ons budget bedraagt 1,8 miljoen euro. De resterende 35 procent komt van sponsors en instellingen’, aldus Iacampo.