De ongekroonde Vlaamse schoenenkoning vecht nu al ruim 23jaar een dispuut uit met de fiscus over een verlies dat de keten destijds boekte en waarvoor Torfs een belastingvoordeel van een kleine 5,7miljoen oude Belgische franken (141.000euro) opnam in de belastingaangifte van 1990.

De fiscus vindt dat Torfs daarbij frauduleus gebruik heeft gemaakt van de –intussen al lang afgeschafte– ‘forfaitaire buitenlandse belasting'. Die regeling moest vermijden dat Belgen die roerende voorheffing hadden betaald in het buitenland, ook nog eens belast werden in eigen land. Maar veel banken zouden constructies hebben opgezet met valse waardepapieren, waardoor hun klanten onterecht de belastingaftrek genoten.

Een arrest van het Grondwettelijk Hof is nu uitgedraaid in het nadeel van Torfs. En dat kan een precedent zijn voor tientallen bedrijven die eind jaren80 dezelfde belastingaftrek genoten. Daarbij grote namen als Massive, Interbuild, Vegotex, Axa Bank en Deutsche Bank, aldus de zakenkrant. De fiscus zou in al die dossiers samen nog zo'n 244miljoen euro willen recupereren.