De herinrichting van natuurgebied De Vennen en de Kleine Hoofdgracht in Balen is klaar. Zondag kan iedereen het gebied verkennen tijdens KomeNete.

‘We hebben de opvangcapaciteit van de Kleine Hoofdgracht verhoogd door grond van oevers en dijken af te graven. In totaal hebben we een kleine 20.000 ton grond afgevoerd. Zo is er in totaal zo'n 4 hectare aan overstromingsgebied bijgekomen. Sterker nog, bij zeer hevige regenval kan het hele valleigebied onder water staan. Op die manier blijft wateroverlast verder stroomafwaarts beperkt’, zegt Didier Soens, directeur van dienst Waterbeleid van de provincie Antwerpen.

Beter toegankelijk

Daarnaast is er in het gebied meer ruimte gecreëerd voor natuurontwikkeling. Door de aanleg van extra bruggetjes en vlonderpaden is het gebied ook toegankelijker voor wandelaars. Zondag is het natuurgebied de locatie van KomeNete, de gezinshappening van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Dan kan iedereen het gebied grondig verkennen. ‘KomeNete vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Met het evenement willen we lokale bewoners en het landschap dichter bij elkaar brengen. Met het aangekondigde warme weer in het achterhoofd hebben we ook in extra ijsjes en waterspelletjes voorzien’, zegt Bas Van der Veken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.