De rente staat op dit moment zo laag dat ons spaargeld op termijn minder waard is. Toch stonden er nog nooit zoveel centen op spaarrekeningen. Het gaat om maar liefst 229 miljard euro, geld waar de economie niet meteen veel aan heeft.

Met hun wetsvoorstel willen de groenen drie vliegen in één klap slaan: de spaarders meer rente bieden, investeringen in de Belgische economie stimuleren én die economie meteen ook duurzamer en groener maken.

Frans voorbeeld

De mosterd voor het voorstel haalt Groen uit Frankrijk, waar de regering de banken al jaren verplicht spaarboekjes aan te bieden tegen een rente die tussen 2,25 en 2,75 procent ligt. De formule is razend populair. Van de zogenaamde LivretA bestaan er al 60 miljoen exemplaren, goed voor 224 miljard euro. Er bestaat ook een groene variant van de spaarrekening, waar 71 miljard euro op staat.

Almaci wil dat de banken ook in ons land zo'n groen spaarboekje aanbieden, met een vaste rente van 2,5procent en een plafond van 100.000euro. Het geld moeten ze dan investeren in duurzame projecten zoals windmolenparken, sociale huisvesting of de financiering van gemeenten. De groenen denken zo 10 miljard euro te kunnen mobiliseren en veel nieuwe jobs te creëren. ‘Heel wat specialisten en economen pleiten al lang voor een omslag van de economie en buitenlandse voorbeelden tonen aan dat dit ook kan. Alleen bij ons talmt men ermee'.

Dat de banken een deel van hun winst zullen moeten inleveren, staat vast. Daartegenover staat volgens Almaci echter dat ze een stabiele financiering krijgen en de concurrentie met buitenlandse internetbanken zoals Rabobank en Deutsche Bank eerlijker wordt. ‘Die kapen Belgisch spaargeld weg, maar hebben niet dezelfde verplichtingen. Wij willen dit veranderen'.