In een uitgebreid interview op de Franstalige openbare omroep - Le Grand Oral, een coproductie van RTBF en Le Soir - zei Javaux dat een aantal CD&V'ers, onder wie voorzitter Wouter Beke en de broers Van Rompuy, duidelijk 'gebroken hebben met de separatistische logica van Bart De Wever'. Maar volgens Javaux zit niet iedereen bij de CD&V op dezelfde lijn.

Zo neemt de voormalige co-voorzitter van Ecolo Vlaams minister-president Kris Peeters al voorbeeld: 'Peeters is de grootste bondgenoot van Bart De Wever. Elke week levert Peeters kritiek op de federale regering. Op die manier voert hij mee campagne voor Bart De Wever. Dat is onwezenlijk', klonk het.

Javaux ging ook in op de discussie rond 'plan B' of 'plan W'. 'Laat ons stoppen met praten over plan B en werk maken van plan A', meent Javaux en hij pleit daarbij vooral voor de uitvoering van de zesde staatshervorming. Na de gemeenteraadsverkiezingen zullen Brussel en Wallonië 'de turbo moeten aanzetten' in het omzetten van de staatshervorming en in het realiseren van meer responsabilisering.

Beluister het volledige interview op de website van Le Soir.