In de wereldberoemde scène zie je Rose (rol van Kate Winslet) liggen op een drijvende plank, Jack (Leonardo DiCaprio) kan zich er nog net aan vastklemmen om afscheid te nemen van zijn geliefde voor hij loslaat en voor altijd naar de zeebodem verdwijnt.

Maar Jack moest helemaal niet loslaten, hij kon er makkelijk bij op het vlot. Althans, dat wordt toch beweerd door enkele studenten. Zij plaatsten een tijdje geleden enkele 'bewijsfoto's' op het internet waarop je duidelijk ziet dat er plaats voor twee was op de plank. Die foto's gingen de wereld rond zodat ook 'Titanic'-regisseur James Cameron zich genoodzaakt zag om te reageren. 'Jack moest zichzelf wel opofferen', zegt hij. 'Als Jack Rose op het vlot legt, probeert hij er ook op te raken, maar hij merkt dat het vlot dan begint te zinken. Hij beseft dan dat het wrakstuk misschien wel groot genoeg was, maar niet genoeg drijfvermogen had om de twee boven water te houden. In plaats van allebei te verdrinken offert hij zich dan op voor zijn geliefde.'

Dat het Cameron menens is om de critici voor eens en altijd de mond snoeren, bewijst zijn medewerking aan 'MythBusters'. In dat programma van Discovery Channel onderzoeken wetenschappers of een bepaalde mythe of fabel echt gebeurd kan zijn.