Na een huiszoeking in de woning van de dertigjarige Hicham C. werd hij gisterochtend door de politie meegenomen en voor de onderzoeksrechter geleid. Die hield hem aan op verdenking van aanzetten tot haat of geweld tegenover niet-moslims, een inbreuk op de discriminatiewet.

Volgens het gerecht zijn er voldoende aanwijzingen dat de moslim afgelopen weekend aan de basis lag van het gewelddadig protest in Borgerhout. Naar aanleiding van de Amerikaanse film Innocence of Muslims kwamen vooral jongeren op straat. Meer dan tweehonderd personen werden opgepakt, twee mannen werden ook gerechtelijk aangehouden.

De afgelopen dagen onderzochten de Antwerpse politie en het parket wie de aanstokers zijn van de rellen. Marokkanen die kritiek uitten op de radicale stemmen binnen de gemeenschap, kregen via sms bedreigingen. ‘De aanhouding van deze man staat wel volledig los van die bedreigingen', benadrukt het Antwerpse parket.

Hicham C., die binnen Sharia4Belgium het pseudoniem Aboe Haniefa aannam, trad op de voorgrond toen voorman Fouad Belkacem begin juni in de cel belandde. Maar de radicale boodschappen van de moslimvereniging bleven precies dezelfde.

Of de aanhouding van Haniefa nu ineens de druk van de ketel zal halen in Borgerhout, is twijfelachtig.

‘Ik denk niet dat dit veel zal veranderen', zegt Said Mdaouchi van de Unie van Antwerpse Moskeeën en Islamitische Verenigingen. ‘Die man geniet in de moslimgemeenschap niet veel aanzien.' Binnen de gemeenschap wordt momenteel overlegd over de rellen en hoe die kunnen worden vermeden.

In de wijk waar het al tot onlusten kwam, heerste gisteren een samenscholingsverbod. De politie arresteerde 29 personen die dat niet respecteerden.