Het rijksarchief van Kortrijk bouwde de afgelopen decennia een rijke verzameling politiek drukwerk uit. Een selectie daaruit kan je in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezichtigen, aangevuld met stukken uit andere verzamelingen en archiefbestanden. Die komen onder andere van de Kortrijkse burgemeester Jozef Lambrecht, Luciaan Wynendaele en Karel Gaeremynck.

‘Wat is er met het geld gebeurd?’

De tentoonstelling illustreert hoe partijen en kandidaten de voorbije eeuw de kiezer probeerden te overtuigen met sloganeske leuzen en beloften. ‘Geen stadhuiswoorden, maar stadhuisdaden! Wat is er met het geld gebeurd?’, zo schreeuwen de pamfletten. En: ‘Opgepast kiezer, laat u niet bedriegen!’ Of er was het manifest aan de fabriekswerkers.

‘Er is zeker een evolutie in de stijl die in de verkiezingspropaganda wordt gehanteerd’, meent samensteller Hendrik Callewier. ‘Vroeger werden heel wat straffere uitspraken gedaan. Zware woorden als bedrieger schuwden de kandidaten niet. Later werd de vorm belangrijker. Vandaag zien we meer persoonsgebonden verkiezingsprogramma's. Ik denk aan de persoonlijke agenda van Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de persoonlijke flyers belangrijk, al zag je ook verkiezingspropaganda opduiken die meer op overlijdensberichten leek. Sommigen schuwen nu de persoonlijke merchandising niet. Thema's als mobiliteit en wonen keren altijd terug. Dat is ook eigen aan de lokale politiek. Wie straks folders en flyers in de bus krijgt en de tentoonstelling zag, die zal met andere ogen kijken naar al dat fraais. Het is best boeiend om te vergelijken.’

De tentoonstelling loopt in de hal van het rijksarchief tot 27 september. Open van dinsdag tot en met vrijdag tijdens de openingsuren van de leeszaal (8.30-16.30 uur). Toegang gratis. Ingang via de Guido Gezellestraat 1.