Een leefbare stad creëren, voor alle groepen van de bevolking. Dat is deze keer de baseline van de Brusselse CD&V. De christen-democratische partij mikt onder meer op betaalbaar wonen, niet alleen voor de meest behoeftigen, maar ook voor de middenklasse.

En ook de zorg voor kinderen is belangrijk, benadrukt hoofdstedelijk voorzitter Koen Vanhaerents. ‘In bepaalde gemeenten gaat er nog altijd te weinig aandacht naar Nederlandstalig onderwijs. Daar willen wij onze schouders onder zetten.’

Verder ook twee punten die bij zo goed als alle partijen terugkomen: veiligheid en properheid.

‘Sommige gemeenten hebben het goed gedaan de laatste jaren, andere niet. Er moet enerzijds beter opgetreden worden tegen sluikstorten en anderzijds een cultuur van properheid ingevoerd worden.’

Ambten

In 2006 haalde CD&V zes schepenambten binnen: twee in Sint-Agatha-Berchem en telkens één in Brussel-Stad, Jette, Ganshoren en Etterbeek.

‘We willen het nu minstens even goed doen’, zegt Vanhaerents. ‘We willen overal ons mandaat behouden en op minstens twee plekken een post binnenhalen: in Anderlecht met Walter Vandenbossche en in Sint-Pieters-Woluwe met Helmut De Vos.’

In tegenstelling tot andere partijen, doet CD&V geen beroep op zijn ministers. Steven Vanackere, federaal minister van Financiën en verhinderde schepen in Brussel, is net als Brussels minister Brigitte Grouwels een grote afwezige op de lijsten.

‘Omdat we in Brussel voor Bianca Debaets gekozen hebben’, verklaart Vanhaerents. Vertegenwoordigers van de coryfeeën zijn er des te meer: maar liefst dertien kandidaten werken op een CD&V-kabinet, van wie vijf bij Vanackere. Tot slot valt op dat de christen-democratische ploeg fel vernieuwd is: 45 procent bestaat uit nieuwe kandidaten.

De jongste onder hen is de 18-jarige Margriet-Marie André-Dumont. Zij vervangt Lutgart Boelaert, die jarenlang gemeenteraadslid was in Koekelberg.