Gemiddeld stijgen de MIVB-tarieven met 3 procent. De prijzen voor schoolabonnementen gaan wel fors omlaag, maar om die ingreep ‘gedeeltelijk te compenseren‘ zal aan de 65-plussers vanaf mei een ‘solidariteitsbijdrage' gevraagd worden.

Nu rijden de 65-plussers nog gratis op het hele MIVB-net. Vanaf mei zullen zij 60 euro moeten betalen. 65-plussers met een laag inkomen (o.a. senioren met een OMNIO-statuut of leefloon) kunnen wel gratis blijven rijden op de Brusselse metro's, trams en bussen.

Met de maatregel wil de Brusselse regering het wegvallen van de bijdrage van de Franstalige en de Vlaamse gemeenschap compenseren. Tot vorig jaar betaalde de Cocof de helft van een schoolabonnement terug voor leerlingen die waren ingeschreven aan een Franstalige school in Brussel. De Vlaamse gemeenschap zette eerder al haar bijdrage stop voor studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel.

Eerder al besliste de Waalse vervoersmaatschappij TEC het gratis abonnement voor senioren betalend te maken. Bij De Lijn in Vlaanderen rijden 65-plussers gratis. Of dat in de toekomst nog zo blijft, is een (politieke) knoop die nog moet doorgehakt worden.