Procureur-generaal Persigal, gespeeld door acteur Jo De Meyere, verliet in de uitzending van afgelopen zondag zijn kantoor om inspecteur Paul Gerardi te gaan ondervragen. Daarvoor moest hij het Koningsplein oversteken.

Zagen we dat goed? Stond eerste minister Elio Di Rupo (PS) op de achtergrond te wachten aan de verkeerslichten? Niet in kostuum en met een strikje, zoals we van hem gewend zijn. Wel in jeansbroek en polo en met sportschoenen aan.

‘Het was inderdaad de premier', zegt zijn woordvoerder Thomas Mels. ‘ Salamander werd grotendeels in Brussel opgenomen. En meneer Di Rupo woont deeltijds in de hoofdstad. Dat hij door het beeld liep, is echter puur toeval.' De Wetstraat ligt op wandelafstand van het Koningsplein.

‘Aangezien er op heel veel openbare plaatsen in Brussel werd gedraaid, ging het gewone leven daar voort', zegt Corine Appelmans van Skyline Entertainment, het productiehuis van Salamander . ‘Er komen daardoor heel wat buitenstaanders toevallig in beeld. De scène op het Koningsplein met Jo De Meyere deden we verschillende keren over, en de beste was die met Di Rupo op de achtergrond.'

Het is natuurlijk een leuke gimmick om in een serie over machthebbers de premier als figurant te zien opduiken. ‘Alleen: ten tijde van de opnames, in de zomer van 2011, was Elio Di Rupo nog geen eerste minister', zegt Appelmans.