Uit een uitgebreide enquête in opdracht van Het Nieuwsblad en KBC blijkt dat 54 procent van de Hoogledenaren een frituur in de eigen buurt een gat in de markt vindt.

Twee jaar lang moest Hooglede het zonder stellen en de goesting naar verse frietjes was groot. Dat blijkt ook uit de nummer twee van dezelfde bevraging: een snackbar.

‘Mensen bedanken me'

Voor Tim Vanhauwaert klinken de resultaten als muziek in de oren. Hij opende vorige week de deuren van frituur De Lekkerbek. ‘Het was meteen een schot in de roos', bekent Tim. ‘Veel klanten hadden dezelfde reactie: eindelijk weer frieten in Hooglede. '

Tim is eigenlijk afkomstig uit Roeselare. ‘Maar ik word hier zeer hartelijk ontvangen in Hooglede. Heel veel mensen die komen eten zijn oprecht blij dat er opnieuw een frituur is in de gemeente en bedanken mij daar ook voor.'

Volgens de kersverse friturist was er in Hooglede wel degelijk een gat in de markt voor een frituur. Hij kwam er terecht na een tip van een vriend. ‘Die wist me te vertellen dat er in Hooglede geen frituur meer was. Dat ik de enige ben is natuurlijk een enorm voordeel. In Roeselare moet ik geen frituur beginnen, daar zijn er al genoeg.'

Het feit dat hij de enige is en dat hij de steun en goedkeuring kreeg van de gemeente, overtuigde Tim ervan om in de Ieperstraat te starten met De Lekkerbek.

Of er ook plaats is voor een tweede frituur in de gemeente, daar heeft hij zijn twijfels over. ‘Hooglede is niet zo groot. Mocht er hier al een frituur geweest zijn, dan zou ik elders gezocht hebben om een zaak te openen. Tenslotte is een nieuwe frituur starten een serieuze investering en uiteraard wil ik dat die rendeert. Daarom heb ik ook goed mijn huiswerk gemaakt. Ik heb zelfs raad gevraagd aan de man die vroeger de frituur op de markt uitbaatte.'

De Lekkerbek bestaat nog maar goed een week, maar Tim is nu al tevreden van de start. ‘Ik heb zelfs al vaste klanten.'