Hoe gaat het in zijn werk? Na afspraak kan iedereen in Bever fruit afleveren. 'Maar de mensen kunnen ook terecht op de boerenmarkten van Twee-Akren, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Gaasbeek en Moerbeke om ons hun oogst te bezorgen', zegt fruitboer Patrick Demeulemeester. 'Wie grotere hoeveelheden heeft, 300kilogram en meer, neemt het best contact op met mij om de manier van levering te bespreken. Ik heb hier een speciale oplossing in gedachten. Het fruit bewaar ik in een koelcel, want persen doe ik één keer per week, op woensdag. Na maximaal een week is het sap klaar en kan dit bij ons op de boerderij worden opgehaald. Dat gebeurt in zakken van 5liter of in herbruikbare glazen flessen.' Nu al heeft Patrick een goed gevuld orderboek. 'Er zijn mensen uit Antwerpen, Gent of zelfs Henegouwen. Vannacht ben ik zelfs tot 1uur in de weer geweest.'

Met het nieuwe schooljaar voor de deur lijkt het dan ook een uitstekend en gezond alternatief voor de meer commerciële sapjes. Patrick Demeulemeester schafte er zich zelfs een gloednieuwe fruitpers voor aan. Het is een technologisch wonder dat spoelt, raspt, perst, pasteuriseert en afvult. 'Wie een paar hoogstamfruitbomen in zijn boomgaard heeft, zit al snel aan een oogst van meer dan honderd kilogram. Dat krijg je nooit allemaal tegelijk op. Het gevolg is dat het fruit dreigt te bederven. Door het te laten persen voorkom je dat', zegt Tania Stadsbader. Zij is netwerkmanager bij Pajottenland+, dat het initiatief voluit steunt en onder de aandacht wil brengen. 'Omdat het binnen onze doelstelling past. Wij willen immers de landelijke economie versterken.'

Ook het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën springt mee op de kar. 'Wij willen dat er meer hoogstambomen worden geplant. Omdat deze streekeigen zijn', zegt Koen De Rijck. 'Als de mensen gemakkelijker hun fruit kwijt kunnen, hebben ze meer reden om bomen aan te planten en dat is ons doel.'