Avondmarkten zijn in de badstad vooral een zomerse aangelegenheid met twintig avondmarkten per jaar. Ongeveer de helft van de avondmarkten wordt georganiseerd door Dirk Catteeuw van de Ambulante Zelfstandigen; de andere helft is een organisatie van handelaarsverenigingen, werkgroepen of plaatselijke feestcomités. Zeven van de twintig worden in het centrum georganiseerd en onder meer daar wringt het schoentje.

Brief

In een brief aan het stadsbestuur lieten de Verenigde Handelaarsbonden van Oostende weten dat ze tegen een groot aantal avondmarkten in het centrum zijn. ,,Die zijn een vorm van concurrentie voor de gewone handelaars. Bovendien worden ook markten georganiseerd op pinkster- en paasmaandag als compensatie omdat marktkramers in december niet op het Wapenplein kunnen staan door de ijspiste. We stellen ons ook vragen over de avondmarkten op de Albert 1-Promenade. Restaurantbezoekers kijken gewoon uit op een avondmarkt. Die markten leveren de stad geen toegevoegde waarde op en schaden het toeristische imago van de stad'', zegt Erik Van Lombergen van de Verenigde Handelaarsbonden.

De VHB deed een bevraging bij de leden die het standpunt ondersteunen en stelt ook openlijk vragen over de prijzen voor een standplaats die Oostende vraagt. ,,Tussen 50 en 90 euro voor een stand van zes meter is niet in verhouding tot wat lokale handelaars betalen in de Kapellestraat'', luidt het. Vooral de aangekondigde extra avondmarkt in het centrum en de plannen voor markten op paas- en pinkstermaandag baren de VHB zorgen.

Horeca

Dirk Catteeuw, organisator van heel wat avondmarkten, weerlegt de kritiek: ,,Op de Zeedijk tussen het kursaal en Zeeliedenmonument zijn er weinig horecazaken en die staan achter de avondmarkt. Er zijn dit jaar helemaal niet meer avondmarkten. Bovendien starten onze markten maar om 17 uur wanneer de winkels dichtgaan, dus zijn wij geen concurrentie. Wij horen ook een andere klok; die van de horeca die wel achter de avondmarkten staat.''