Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtten de Duitsers in de Sint-Hubrechtstraat een bunker op. De betonnen constructie, met wanden van een meter dik, deed dienst als communicatiecentrale. De bunker is niet alleen uniek door zijn ligging pal in het stadscentrum van Roeselare, maar ook door zijn vorm. Het gaat om een polyvalent ontwerp, waarvan de binnenruimte makkelijk gewijzigd kon worden met lokalen voor de manschappen, een communicatie- en een munitiekamer. Bovendien bepaalt de bunker door zijn sterk uitspringende gevechtsstelling aan de straatkant mee het straatbeeld.

Mede daardoor werd de bunker beschermd als monument, maar hij verkeert al jaren in staat van verval. De privé-eigenaar van de bunker, de familie Deleye die naast de constructie woont en er restaurant Rubens uitbaat, gaf daarom aan het Gentse architectenbureau Coussée & Goris de opdracht om een nieuwe bestemming voor de bunker te zoeken.

Architect Klaas Goris: ,,Na een jaar studiewerk hebben wij een woning ontworpen die bovenop de bestaande transmissiebunker komt. De beschermde bunker zelf willen wij helemaal bewaren. Hij zal dienst doen als een soort inkomhal, met een ontvangstruimte waarin bijvoorbeeld iets gedronken kan worden. De ,,gang" zal in grint worden aangelegd.''

Gunstig advies

,,Het is de bedoeling dat de bunker voor bepaalde evenementen, zoals de Open Monumentendag, toegankelijk blijft voor het grote publiek. Dat was overigens ook een voorwaarde van het Agentschap Onroerend Erfgoed (het vroegere Monumenten en Landschappen), waarmee het ontwerp in nauw overleg is tot stand gekomen."

Bovenop de bunker komt een nieuwe constructie, eveneens in gelaagd beton, met op de eerste verdieping een woon- en eetruimte en op de tweede verdieping slaapvertrekken.

,,Om de eigenheid en eenheid van het gebouw te bewaren, komen er aan de straatkant geen ramen. We halen het licht via de zijkant. Meteen wordt het hiaat in het straatbeeld weggewerkt", aldus architect Goris.

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Roeselare gaf intussen een gunstig advies aan het project, waarvan de realisatie wellicht in het najaar van start gaat.