Dominiek Vandermeulen (44) begon vijftien jaar geleden met de stiel van ijsbereider in Neerlinter. Zijn salon in de vroegere pastorie heette De Zevende Hemel. Hij week uit naar Tienen, waar hij zich met zijn vrouw Lenka in het salon Sweet-Art bekwaamde in ijspatisserie. IJstaarten zijn zijn specialiteit. Zijn teamgenoten in Lyon waren Thierry Wijnant uit Sint-Lambrechts-Woluwe en Pol De Schepper, lesgever in de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Brusselaar Herman Van Dender was hun coach.

,,Anderhalf jaar lang waren we samen in de weer voor de wereldbeker'', vertelt Vandermeulen. ,,Er werd duchtig geëxperimenteerd. Tot we dachten de juiste techniek en ideeën te hebben gevonden om op tien uur tijd iets unieks te verwezenlijken. Daarin zijn we geslaagd. Eigenlijk voelen we ons ook een beetje winnaar. Japan maakte volgens de jury wel mooiere sierstukken dan wij, maar die van ons waren beter van smaak. Daarin eindigden we als primus.''

Op de Belgische tafel kwam een ijstaart van anderhalve meter diameter, een suikersierstuk van 1,9 meter hoog en een chocoladesierstuk (1,6 meter). Dominiek is er fier op. Italië eindigde derde, maar dat was al met 450 punten minder dan België, dat zich door Japan geklopt zag met negentig punten.

De vzw Belgian Pastry Academy schreef na een selectieproef de delegatie in voor Lyon. Waarom een ijsbereider of patissier aan zulke wedstrijden deelneemt? Vandermeulen: ,,We doen het gewoon graag. We houden van uitdagingen. Creativiteit zit ons in de vingers.'' Vandermeulen won eerder in Parijs al de Coupe de France met een suikerdecoratie in ijs. (be)