'Ik ben niet sterk genoeg om dit alleen te doen. Ik ben 34, een vrouw en woon in Essex. Ik heb alle nodige ingrediënten. Jij moet enkel met de auto kunnen rijden en me willen oppikken. Ik wil dit zo snel mogelijk doen. Hartelijk dank bij voorbaat.' Alsof ze een zoekertje plaatste voor een carpoolpartner, smeekte Joanne Lee - onder de schuilnaam Heaven's Little Girl - om iemand die zich samen met haar wou vergassen. Ze deed dat op een van de vele sites en forums waarop suïcidale mensen elkaar vinden.

Joanne Lee moest niet lang wachten op respons. Vrachtwagenchauffeur Steve Lumb - schuilnaam Endthis - uit het noordelijker Sowerby Bridge hapte vrijwel meteen toe. Op het forum zegde hij vaarwel. 'Ik ga op reis via de H{-2}S-methode (vergassing, nvdr.), hopelijk zie ik jullie snel aan de andere kant... Hou jullie goed.' Waarop andere forumbezoekers hem veel geluk toewensten.

Op zaterdag dronk Steve Lumb met zijn vader nog een paar pintjes terwijl ze samen naar het voetbal keken. Zondag zei hij tegen zijn pa dat hij een bad ging nemen en zijn truck zou klaarmaken voor de volgende rit. Maar in werkelijkheid haalde Steve Lumb zijn Vauxhall Astra van stal en reed hij meer dan 300 kilometer naar Braintree, waar Heaven's Little Girl op hem zat te wachten.

Koelbloedig

Samen reden ze naar een afgelegen industrieterrein. Ogenschijnlijk koelbloedig troffen Steve en Joanna voorbereidende maatregelen. Een van hen had papieren afgedrukt met daarop de waarschuwing: Gevaar. Doe niet open. Giftige gassen in de auto. Die papieren kleefden ze vast aan de autoramen. Daarop mengden ze de chemicaliën die Joanne had meegebracht, om zo het dodelijke H{-2}S-gas te maken. H{-2}S staat voor waterstofsulfide of zwavelwaterstof (dat ook in rotte eieren verantwoordelijk is voor de vreselijke geur).

Enkele dagen later vond de politie de wagen met daarin de dode lichamen. Brandweermannen moesten luchtdichte pakken dragen om de lijken uit de auto vol gas te halen. De politie nam de laptop van Steve mee, en ontdekte zo de zelfmoordplannen open en bloot op het internet.

Joanne Lee woonde alleen met haar twee katten. In een verklaring zei de rouwende familie: 'Joanne was een verlegen, zachte, lieve en zorgzame dochter, zus en vriend. Ze had last van een laag zelfbeeld, leed aan depressies en anorexia nervosa. Daarvoor was ze al een hele tijd in behandeling en we dachten dat het beter ging met haar. Dit verwoest ons.'

Ook de vader van Steve Lumb is een gebroken man. Enkele jaren geleden stierf zijn vrouw, de moeder van Steve. 'Ik dacht dat hij haar dood had verwerkt. Hij zei nog: Tot later, pa.'

Heel Groot-Brittannië is geschokt door de zelfmoord, en zeker door de macabere aankondiging ervan op het internet. In Amerika en Japan zijn zelfmoordsites al langer een pest, maar ook in Europa zoeken steeds meer suïcidale mensen een lugubere vorm van steun op de sites.

Al wie aan zelfdoding denkt of iemand kent die dat doet, kan gratis en anoniem bellen of chatten met de Zelfmoordlijn (02-649.95.55) of met Tele-Onthaal (106).

www.preventiezelfdoding.be

www.tele-onthaal.be