‘Als we Danone moeten geloven, kun je je weerstand aanzienlijk verbeteren door dagelijks Actimel met probiotica te drinken, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Je kan dus net zo goed yoghurt eten. Dat is nog stukken goedkoper ook en bevat geen suiker’, stelt Foodwatch.

De gezondheidsclaim van Danone ligt in Europa al langer onder vuur. Van de Engelse reclame8codecommissie heeft Actimel de gezondheidsclaim moeten 8terugtrekken. In de Amerikaanse staat Californië heeft Danone een rechtszaak die was aangespannen door consumenten nog vóór de aanvang afgekocht voor 35 miljoen dollar.

Tot slot is in Frankrijk de belofte over ‘een betere weerstand’ ook al aangepast. Danone heeft onlangs voor de tweede maal de verplichte aanvraag om de claim van Actimel officieel erkend te krijgen, teruggetrokken bij de EFSA, de Europese toezichthouder voor Voedsel en Veiligheid.

Volgens Danone is de terugtrekking er gekomen omdat de criteria van de EFSA onduidelijk zouden zijn. In een reactie stelt de voedingsmiddelenreus dat er met de claim niets aan de hand is. ‘Actimel bevat melkzuurbacteriën die niet in gewone yoghurt zitten. Deze Lactobacillus caseï DN 114 001 zit in geen enkel ander zuivelproduct. In 17.wetenschappelijke klinische studies is aangetoond dat Actimel dankzij deze goede bacteriën een goede invloed heeft op de darmflora.’ De onderzoeken zijn gepubliceerd in onafhankelijke wetenschappelijke bladen. Danone is een bedrijf dat fors investeert in onderzoek en de kwaliteit van haar merken. Dat tezamen maakt Actimel meer dan een gewone yoghurt, ook qua prijs.’