Oppositiepartij Vlaams Belang, met zeven zetels de grootste partij in Borsbeek, krijgt daardoor een doorslaggevende stem in wie er in Borsbeek aan de macht komt.

In vrijwel alle Antwerpse gemeenten werd gisteravond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Voor Antwerpen is dat vanavond. In het arrondissement zijn er echter ook twee zorgenkindjes: Boechout en Borsbeek. In Boechout heeft de CD&V twee voordrachtsakten getekend: een met het oude bestuur en een met een nieuwe coalitie tussen SP.A, Spirit en Groen! De CD&V riskeert hiervoor een sanctie.

De situatie in Borsbeek is nog moeilijker: de blokken CD&V/VLD en BbA/SP.A lijnrecht tegenover elkaar staan. Nieuwkomer BbA van Dis Van Berckelaer verwijt de CD&V van burgemeester Leo Vlaeymans een te strakke houding tijdens de onderhandelingsgesprekken. Volgens Van Berckelaer wilde men geen enkele toegeving doen. Beide partijen haalden elk vijf zetels, maar Dis Van Berckelaer kreeg (na VB-kopman Bavo Vercammen) de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam.

De twee partijen vonden elk een partner voor een alliantie en de situatie zit nu muurvast. Borsbeek heeft nog geen burgemeester en daarom blijft voorlopig Leo Vlaeymans op die stoel zitten. Het BbA stak afgelopen weekend uit protest tegen de mislukte gesprekken affiches in de bus met de tekst ,, Ween, Borsbeek, Ween. "

Als er geen coalitie is, schrijft de wet voor dat de aftredende burgemeester op post blijft en dat de gemeenteraadsleden zelf kandidaat-schepenen kunnen voordragen. Over elke kandidaat wordt dan een geheime stemming gehouden. Dat zal gebeuren op 11 januari. Drie dagen vooraf moet elke fractie de kandidaturen voor de vijf beschikbare schepenmandaten binnensturen. Het Vlaams Belang kan hierdoor zwaar wegen op de samenstelling van het schepencollege. Het gevaar bestaat dat het Belang zwakkere kandidaturen steunt om later als oppositie sterker uit de verf te komen.

Veel pers

De installatie van de Borsbeekse gemeenteraad verliep gisteravond zonder incidenten, maar de sfeer was erg gespannen. De bijeenkomst kon rekenen op een grote publieke belangstelling en ook de pers was met drie cameraploegen en vele fotografen en journalisten aanwezig.

Burgemeester Vlaeymans betreurt de patstelling in zijn gemeente. ,,Het trauma van het kappen van de bomen op Fort III werkt nog altijd door, dat blijkt ook nu weer. We zouden liever besturen zonder continu in de media te komen. Dat is voor Borsbeek veel beter."