De bekroning door de cultuurraad van Ninove is een hart onder de riem voor de vereniging die in 2000 helemaal opnieuw van start moest gaan na het dramatische einde van de vzw Volkssterrenwacht Nysa. Als gevolg van een torenhoge schuldenberg (ongeveer 25.000 euro) werd de inboedel van Nysa openbaar verkocht.

De vzw Volksterrenwacht Nysa was gevestigd in de parochiale gebouwen in de Pastorijstraat en kwam in financiële problemen. Verschillende leden wilden de activiteiten van de vorige sterrenwacht verderzetten en deden een bod op de inboedel. De hoogste bieder was echter de pastoor van Neigem.

,,Omdat we de huurprijs in de parochiale gebouwen van Neigem te hoog vonden, zijn we verhuisd naar het Buurthuis van Pollare. Daar komen we iedere eerste vrijdagavond van de maand samen. Het is een uitstekende plek voor het observeren van het heelal. We gebruiken verplaatsbare sterrenkijkers. Pollare is hoog gelegen en we hebben er weinig last van mist. We staan op een grasveld. Dat is beter dan in zo'n kleine observatiekoepel bovenop een dak. In een koepel verstoort de warme adem de observatie, het gras daarentegen houdt het vocht aan de grond. Grote vaste telescopen zijn verleden tijd, tenzij je over recent materieel beschikt. In Neigem was de vaste kijker totaal verouderd.

Nieuwe naam

Wij zoeken geen vast lokaal meer. Nadeel is dat je telkens de sterrenkijkers moet verhuizen. De apparatuur is heel kwetsbaar. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn'', zegt Johnny Van de Velde, voorzitter van de volkssterrenwacht.

De vereniging telt een dertigtal leden uit een ruime regio van Aalst tot Geraardsbergen. De dichtste buur is de Volkssterrenwacht Grimbergen. ,,Omdat we helemaal willen breken met het verleden en we nu toch in Pollare samenkomen, zullen we binnenkort onze naam wijzigen. Voortaan heten we vzw Volkssterrenwacht Ninove'', zegt Van de Velde.

De vereniging kreeg de prijs van de cultuurraad voor de deelname aan de voorbije Vlaamse Wetenschapsweek. ,,Dat is een tweejaarlijks evenement. Gedurende vijf avonden organiseerden we voordrachten, niet alleen over de sterrenkunde maar ook andere wetenschappelijke onderwerpen.''

,,We organiseren ook bijna jaarlijks een cursus voor beginners. Gedurende vier avonden volgen de kandidaten een inleiding in de sterrenkunde. Dat levert ons telkens een paar nieuwe leden op. De cursus is toegankelijk van de leeftijd van 16 jaar.''

Informatie bij Volksterrenwacht Ninove, Johnny Van de Velde. Tel. 053/77.81.50. e-mail: johlil@yucom.be