Vrijdagnamiddag reed een zwarte BMW de parking van de autokeuring op. De chauffeur passeerde de rij wachtende auto's en stoof de garage binnen. Vier gangsters stapten uit. Ze droegen dezelfde overall, hadden een bivakmuts op en waren zwaargewapend met machinegeweren. Op dat ogenblik waren een twintigtal mensen aanwezig, personeel en klanten.

'Iedereen moest op de grond gaan liggen', zegt Gregory Derwael (20). 'Eén van hen stapte in mijn richting en richtte zijn geweer op mij. Hij riep van alles in het Frans waar ik niets van verstond. Iedereen was doodsbang. Het moet allemaal zeer snel zijn verlopen, maar het leek wel een eeuwigheid.'

Op dat ogenblik stonden de overige daders al in de ruimte waar de kassa zich bevond. Twee bediendes en een klant die net stond te betalen, werden onder schot gehouden. In het tumult sneuvelde ook een ruit.

Derde keer in vier jaar

'Je kan je niet inbeelden hoe bang je bent als die mannen plots voor je opduiken', zegt een van de bediendes. 'Ze gingen erg driest te werk. Ze deden onze onderchef onder dwang van een wapen de deur van het kantoor openen. Ik kon niet anders dan het geld meegeven, nadat ik onder het bureau was uitgekropen.' De gangsters gingen aan de haal met de dagontvangsten, volgens de politie enkele duizenden euro's. Het is al de derde keer in vier jaar dat ze bij de Limburgse autokeuring ongewenst bezoek krijgen.

Een van de klanten kon stiekem de politie alarmeren, maar die kwam te laat. Het viertal was al met gierende banden vertrokken richting Luik. Schoten werden er niet gelost, niemand raakte gewond. 's Avonds werd de vluchtauto teruggevonden in Grâce-Hollogne, in de buurt van Luik. Uitgebrand, om alle sporen uit te wissen. 'Dit is zonder meer het werk van professionele criminelen die niet aan hun proefstuk toe zijn. Zoiets hebben we hier in de streek nog niet meegemaakt. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd', zegt Benny Reenaers van de politie Borgloon.

Het personeel en de aanwezige klanten reageerden zeer aangeslagen. Wie dat wilde, kreeg bezoek van slachtofferhulp. Een aantal mensen werden vrijdagavond ondervraagd door de federale politie van Tongeren. Van de daders ontbreekt elk spoor.