'Ik durf het één van de gevaarlijkste kwallen te noemen', zegt Jan Seys, marinebioloog en communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Instituut voor de Zee. 'Zodra iemand een tentakel aanraakt, worden er harpoentjes met giftige netelcellen afgeschoten in het lichaam. Zo'n wonde kan heel lelijk worden en kan littekens achterlaten. Ze kan zelfs dodelijk zijn. Het gif is vergelijkbaar met dat van slangen.'

Volgens de Spaanse autoriteiten hebben badgasten voorlopig niets te vrezen omdat de dieren zich 700 meter uit de kust bevinden. Ze drijven verder door de wind, maar het is onduidelijk waarheen. 'Kwallen drijven mee met de stroming. Er moet dus rekening gehouden worden met de windrichting. Als de wind in de richting van toeristische stranden waait, dan zouden er toch maatregelen moeten worden genomen', zegt Seys.

Het Portugese oorlogsschip is makkelijk herkenbaar in het water. Het dier heeft een met lucht gevulde gasblaas die boven het water uitsteekt en een blauw doorschijnende kleur heeft. Aan de Belgische kust komt het oorlogsschip normaal gezien niet voor. Bij ons is het alleen uitkijken voor de blauwe haarkwal, die voor pijnlijke steken kan zorgen. Andere kwallen aan onze kust zijn niet schadelijk.

(vhc)