Sinds vorige maand is het mogelijk om via het internet op de Lotto of Euro Millions te spelen. Maar niet iedereen is daar blij mee. 'Want wie online speelt, koopt niets in onze winkel', zegt Bonny Goossens, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP). Het gaat nog maar om een ruwe schatting, maar op die manier zouden de duizenden krantenverkopers in ons land dit jaar zo'n 15 miljoen euro verlies lijden.

Intussen kreeg de vereniging van krantenwinkels al tientallen klachten binnen over de geleden verliezen door de internetavonturen van de Nationale Loterij. Om de schade te beperken, raadt de VFP haar handelaars aan om klanten die een e-Lottoticket willen kopen, op andere ideeën te brengen. 'We zeggen niet dat ze níét moeten verkopen. Dat zou maar dom zijn', zegt Goossens. 'Maar we raden hen aan om de klanten te overtuigen om toch in de winkel te spelen en niet op het internet.'

Daarnaast lanceren de krantenwinkels nog dit jaar hun eigen krasbiljet, waarmee je kans kan maken op 100.000 euro of een gratis krant of tijdschrift. Bij de Nationale Loterij denken ze dat de krantenwinkels weinig zullen voelen van de lancering van e-Lotto.