Dirk 'Face' Benedict (65) en Dwight 'Murdock' Schultz (62) hadden de hoofdrol in een van de meest succesvolle Amerikaanse televisieseries ooit. Vijfentwintig jaar later zijn ze hun sterrenstreken nog niet verleerd. Naarmate het interview vordert, ergert Benedict er zich almaar meer aan hoe Schultz hem steeds onderbreekt. Na wat gekibbel stelt Benedict zich recht, bromt 'ik heb er geen zin meer in' en trekt zich terug in zijn hotelkamer. Schultz schuifelt nog twee minuten onwennig heen en weer op zijn stoel en holt hem dan achterna. Einde interview.

The A-Team vertelt het relaas van vier Amerikaanse Vietnam-veteranen die terug thuis aan de slag gaan als huurlingen. Op het hoogtepunt haalde de serie in de Verenigde Staten vlot dertig miljoen kijkers. De filmindustrie in Hollywood deelde de liefde van de fans evenwel niet. Het hoofd van de zender die de reeks uitzond, noemde The A-Team indertijd 'het enige programma waar ik niet trots op ben.'

Zonder onderhandelen

'The A-Team had een uitgesproken mannelijk en militair karakter: de boemannen werden steevast overhoop geknald, zonder onderhandelen', zeggen Benedict en Schultz. 'Dat strookt niet met de politiek correcte navelstaarderij in Hollywood. Daar wil men vrouwelijk gedrag, door in iedere mens ook een positief kantje te zoeken. Ze vergeten echter dat de realiteit zo niet in elkaar steekt. Soms is nuancering niet mogelijk. Net daarom zijn de Amerikaanse invasies in Afghanistan en Irak gerechtvaardigd. Vechten is vaak efficiënter dan een gesprek aanknopen.'

'Tegenwoordig leert men kleine kinderen te praten met hun pestkoppen. Dat is toch absurd? Ik werd als kind een tijdje gepest door een oudere jongen. Tot ik hem op een dag een mep in het gezicht verkocht. Hij heeft me sindsdien nooit meer lastiggevallen', vertelt Schultz.

Had het van beide acteurs afgehangen, de reeks had langer gelopen dan vier jaar. Omdat de productiemaatschappij op dat moment andere prioriteiten had en niet meer investeerde in degelijke scenario's, werd toch beslist de stekker eruit te trekken. 'Toen ik een script onder ogen kreeg waarin ik tezelfdertijd op twee verschillende plaatsen opdook, besefte ik dat het zo niet langer kon. Toch waren de opnames van The A-Team een van de leukste periodes uit mijn leven', vertelt Schultz.

De acteurs slaagden er daarna niet meer in dat succes te evenaren. Schultz verscheen nog enkele keren in Star Trek en spreekt tegenwoordig vooral stemmen in voor computerspelletjes. 'Vrouwen zijn nooit in zwijm gevallen voor mij, maar mijn passage in Star Trek leverde me toch een flinke fanschare van mannelijke nerds op', lacht hij.

Benedict dook in 2007 nog even op in Celebrity Big Brother, een versie van het programma met bekend volk waar veelal sterren op hun retour aan deelnemen. 'Ik heb geen spijt van mijn deelname, al geef ik grif toe dat het geld zeker een van de drijfveren was', bekent hij.

Scherpe kantjes afgeveild

Eerder dit jaar kwam een filmversie van The A-Team in de zalen. Onder meer Liam Neeson en Bradley Cooper vertolken daarin de hoofdrol. Benedict en Schultz namen beiden een gastrolletje voor hun rekening. 'Ik heb echter nog niet de moeite heb gedaan om naar het resultaat te kijken', zegt Benedict. Schultz heeft dat wel gedaan: 'Ik beschouw het niet als de film die nooit mocht worden gemaakt, maar hij ademt niet de sfeer van de originele reeks uit. De politiek rechtse kantjes zijn er afgevijld. Dat is jammer.'