Almaar meer moeders proberen van de mogelijkheid tot bevalling onder water gebruik te maken'', zegt hoofdvroedvrouw Eliane Louwagie.

De arbeidskamers in het Sint-Augustinusziekenhuis zijn nu dubbel zo groot en vrij luxueus. Ze beschikken niet alleen over een relaxatiebad, maar ook over een tv, cd-speler, zitbal, touw en rek.

,,We hebben er veel aan gedaan om de aanstaande moeders een gevoel van huiselijkheid en ontspanning te geven. Dat is zeer belangrijk voor het grote moment dat komt'', zegt Eliane Louwagie. Eén van de verloskamers werd multifunctioneel ingericht met een arbeidskamer en een speciale hoek voor onder water bevalling.

Drie gynaecologen

,,Het heeft een tijdje geduurd voor de mensen wisten dat die mogelijkheid ook in onze regio bestaat. Nu melden zich steeds meer vrouwen om op die manier te bevallen. Hoeveel? Ongeveer twee op vijf. Voor het goede verloop van zo'n bevalling zijn motivatie, relaxatie en begeleiding sleutelwoorden. De herinrichting van ons verloskwartier sluit daar helemaal op aan'', vertelt de hoofdvroedvrouw.

,,Het grootste voordeel van onder water bevallen is dat de moeder bij het baren veel minder pijn lijdt. Lukt het, dan geeft dat haar veel voldoening. In het andere geval heeft ze haar pijndrempel leren kennen. Voor onder water bevallingen staan bij ons drie gynaecologen ter beschikking'', aldus nog Eliane Louwagie.