Of het nu straatgeweld is in Uganda of de boycot van een Gay Pride in de Servische hoofdstad Belgrado: volgens het Eén-programma Man bijt hond leidt élk nieuwsfeit via een paar omwegen naar één en dezelfde Vlaming, Gustaaf Costers.

Deze 67-jarige gepensioneerde slager uit Evere is elke week de spilfiguur van Dossier Costers, een bizarre rubriek die geïnspireerd is op de beroemde theorie van de 'six degrees of separation'. Die theorie van een Hongaarse schrijver zegt dat elke persoon op deze planeet in maximaal zes stappen te linken is aan om het even welke andere persoon. President Obama, Pamela Anderson, David Beckham: volgens de theorie bent u via maximaal zes andere mensen met elk van hen te verbinden.

Gustaaf Costers is lukraak door Man bijt hond gekozen om de hoofdrol te spelen in de wekelijkse rubriek. Gustaaf was de makers opgevallen omdat hij regelmatig in het publiek van programma's als De laatste show, Phara en De zevende dag zit. Met De zevende dag kwam hij zelfs in het nieuws: door het nieuwe decor hadden Gustaaf en zijn vrouw Marcella een slechter zicht op de gesprekken met de studiogasten. Uit protest blijven Gustaaf en Marcella nu weg uit de zondagse nieuwsshow.

Veel hoeft Gustaaf voor de rubriek Dossier Costers niet te doen. Hij moet zich één keer per week laten filmen op een locatie, zoals een Gammawinkel of een tuincentrum. Om zoveel mogelijk feiten en mensen aan Gustaaf te kunnen linken hebben de makers van Man bijt hond hem wél de hemd van het lijf gevraagd. 'Ik moest vertellen waar ik allemaal gewerkt had, wanneer ik getrouwd was, met welke auto ik reed, waar ik allemaal met vakantie was geweest. Dat laatste was gemakkelijk: ik ga al 29 jaar naar Zuid-Frankrijk.'

'Hobby's heb ik niet, behalve televisie. Mijn vrouw en ik gaan héél veel in studio's zitten. Die rubriek in Man bijt hond is ook voor mij een verrassing. Ik vraag me elke week af: waar hálen die mannen het vandaan?'