Al zestig jaar schrijft de Noorse fabrikant van verzorgingsproducten Lilleborg een fotowedstrijd uit. Klanten kiezen hun favoriete babyfoto, die vervolgens een jaar lang op de achterkant van de flessen shampoo komt te staan. Dit jaar merkten de jongens van het gevreesde internetforum 4Chan de wedstrijd op en ze kozen al snel een favoriet.

Mikael Larssen uit Nordland is een zwaar gehandicapte jongen van 5 jaar oud. Met zijn gebreide muts, blauwe anorakje en wat scheve gezicht beantwoordt hij niet meteen aan het schoonheidsideaal. 4Chan zag zijn kans schoon en riep iedereen op om op de jongen te stemmen. De oproep vond wereldwijd gehoor en in een halfuur tijd werd 10.000 keer op Mikael gestemd.

De teller bleef uiteindelijk staan op 29.105, een stuk meer dan opvolger Kiera, die 6.056 stemmen achter haar mooie snoetje kreeg.

Fabrikant Lilleborg is best tevreden met de keuze van de 'klanten' en heeft beslist dat de foto van Mikael effectief een jaar lang op de achterkant van alle flessen Lanoshampoo zal prijken. Bovendien schenkt het bedrijf 120.000 kronen (ruim 15.000 euro) aan de Noorse Vereniging van Gehandicapten.

Marketingmanager Isabella Müller-Hansen benadrukte dat het bedrijf geen graten ziet in het feit dat Mikael de flessen zal sieren. 'Het is voor het eerst dat een gehandicapt kind de wedstrijd wint. Het toont aan dat de mentaliteit in de afgelopen zestig jaar veel veranderd is. De wedstrijd gaat om charme en vreugde en dat wordt met deze foto extra benadrukt.'

'Doodnormaal'

Vorige week werden Mikael en zijn moeder Anita Lill Larssen in de bloemetjes gezet. Ze kregen een reischeque van 30.000 kronen (3.800 euro) en Mikael is officieel het Lano Kind van 2010. 'Ik heb Mikael ingeschreven omdat ik vind dat gehandicapte kinderen meer aandacht verdienen', zegt moeder Anita.

Suleyman Harrouch van het VFG, de Vlaamse vereniging voor personen met een handicap, geeft de moeder gelijk: 'Wij streven er al jaren naar om mensen met een handicap meer aanvaard te krijgen in de media en in de maatschappij. Veel mensen vinden zo'n gehandicapte jongen raar, maar we zouden hem eigenlijk doodnormaal moeten vinden.'

Ook Apple geviseerd

Het internetforum 4Chan is een trefpunt voor hackers dat zich al eerder liet opmerken. Zo zakte het Apple-aandeel stevig nadat 4Chan de dood van Steve Jobs aangekondigd had. Vorige week nog legden de hackers de websites van belangrijke entertainmentbedrijven plat.