Roland Steyaert is op dat moment alleen thuis met zijn vrouw, Leona Van Lanckere, en dochtertje Hilde. Horion zegt dat hij een tweedehands 2pk-tje wil kopen. Plots haalt hij een geweer boven en zegt dat het om een overval gaat. Moeder en dochter Steyaert sluit hij in de kelder op. Vader Roland dwingt hij plaats te nemen in een auto en schiet hem neer.

Terwijl de twee naar kostbaarheden zoeken, komt dochter Anne-Marie (22) binnen, samen met haar verloofde Marc De Croock (24). Ook zij worden in de kelder opgesloten. Horion haalt De Croock er als eerste weer uit en knalt hem neer in de garage. Dan is het de beurt aan dochter Anne-Marie. Feneulle dwingt haar te gaan liggen en verkracht haar. Horion doet hetzelfde. Daarna wordt ook zij neergeschoten. Daarna gaat Horion de kelder in, en schiet ook moeder en dochter neer. Het tweetal vlucht weg, met elk amper 2.000 frank en wat juwelen.

Korte tijd later worden beiden opgepakt. Het geweer van Horion blijkt enkele maanden eerder ook gebruikt te zijn voor de moord op de Poolse winkelierster Hélène Lichachevsky. Horion zegt dat hij de overval op haar winkeltje in de Gentse havenbuurt alleen pleegt. Pas sinds kort heeft hij een nieuwe versie: Raf, een medeplichtige bij een aantal diefstallen, zou de vrouw doodgeschoten hebben.

Op de assisenzaak destijds komt dit niet ter sprake. De piepjonge Jef Vermassen is Horions advocaat. Hij voert aan dat Horion handelde uit wraak tegen de samenleving. In 1974 was Horion namelijk een eerste keer in de Gentse assisenzaal verschenen, toen als medeplichtige aan een overval, samen met diezelfde Raf. Horion zegt dat hij daar toevallig passeerde, maar volgens Raf stond Horion op de uitkijk voor hem. De jury gelooft hem. Hij krijgt zeven jaar celstraf. Horion vindt dit onrechtvaardig. 'Ik heb nog een overval te goed', schrijft hij in een autobiografie. Een Gentse jury veroordeelde hem, dus het is een Gentenaar die moet boeten. Als hij ook nog eens door een garagist bedrogen wordt bij de aankoop van een tweedehandsauto is het duidelijk dat een willekeurige Gentse garagist het gelag zal betalen. Dat wordt uiteindelijk Roland Steyaert.

Horion (nu 61) krijgt de doodstraf, net als Roland Feneulle (nu 55). Een aantal keer probeert Horion nog te ontsnappen, de laatste keer in 1982. Sindsdien blijft het rustig rond hem. Behalve dan als hij nog maar eens een nieuwe aanvraag indient om vrij te komen. De Fransman Roland Feneulle vraagt zelfs geen vrijlating. Hij vreest aan Frankrijk overgedragen te worden, waar moordenaars in de gevangenis slechter behandeld worden dan hier.

(BM)