Warme kledij, winterbanden en sneeuwschoppen: je hebt ze maar beter dicht bij de hand liggen, waarschuwt het Nederlandse Meteo Consult. Het weerbedrijf stelde enkele weken geleden vast dat we een strenge winter tegemoet gaan. Er bevinden zich immers heel wat hogedrukgebieden op het noordelijk halfrond. Dat zou leiden tot veel oostenwind en dus extreme koude. De kans op een koude maand december, januari en februari schat Meteo Consult op maar liefst 75 procent.

Met die voorspellingen sluit het bedrijf zich aan bij eerdere uitspraken van de Britse weerman James Madden. Die waarschuwt voor temperaturen van -23 graden en enorme sneeuwval in Groot-Brittannië en Ierland.

Vriezen dat het kraakt

De onheilsvoorspellingen volgen de trend van de koude winters die we al gehad hebben en steeds meer meteorologen waarschuwen voor extreem winterweer. Behalve onze noorderburen, maken nu ook de Duitsers zich grote zorgen. Als we hen mogen geloven, dan wordt deze winter natter en kouder dan anders. De kans op een witte kerst in de Lage landen is momenteel zelfs veertig procent. In januari zou de temperatuur volgens de Duitse websites bovendien kunnen dalen tot min vijfentwintig graden, en ook in februari kan het nog sneeuwen.

Alleen vijf dagen vooruitkijken

Beangstigende voorspellingen die het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) niet wil bevestigen. 'We doen niet aan seizoensvoorspelling', klinkt het daar.

'Terecht', vindt weervrouw van deze krant, Jill Peeters. 'Met langetermijnverwachtingen moeten we heel voorzichtig zijn. Uiteraard zit daar een hele wetenschap achter, maar die is zeker nog voor verbetering vatbaar.'

'Meestal kijk ik niet verder dan vijf dagen', vervolgt Peeters. 'Drie maanden vooruitblikken is dus wel erg extreem. Vroeger geloofden de kijkers Armand Pien zelfs niet toen hij het weer voor overmorgen aankondigde (lacht).'