Er zijn slechts weinig werken van Hans Bol in Belgische musea terug te vinden. De Stedelijke Musea Mechelen zijn dan ook erg trots op hun nieuwste aankoop. ,,De Spaanse Furie''' meet slechts 8 bij 11 centimeter en verhaalt het gevecht van Spaanse soldaten met lokale bewoners.

Hans Bol werd geboren in 1534 en stierf vermoedelijk in 1593. Hij stamde uit een familie van Mechelse schilders en sloeg zelf op de vlucht toen Spaanse troepen onder leiding van hertog Alva zijn woning in Mechelen verwoestten. De schilder uit in zijn kleine werk zijn ongenoegen over de Spaanse opmars in de Nederlanden. Zijn groot talent als miniatuurschilder blijkt uit de zeventien personen die hij afbeeldde op een oppervlakte van amper 88 vierkante centimeter.

Het werk wordt tentoongesteld in de opgefriste ,,Zaal van de Spaanse Furie'' in het Hof van Buysleyden. Het past er naadloos in de collectie van interpretaties over de verovering van Mechelen door de troepen van Alva. Je kan het schilderijtje dagelijks gratis bewonderen van 10 tot 17 uur.

(GDB)