Nederlander Jason Staling Conquet (32) zit in de Peruviaanse hoofdstad Lima vast voor een aantal drugsdelicten. Sinds mei 2009 verblijft hij in de beruchte en overbevolkte Lurigancho-gevangenis, die wordt beschouwd als de tweede gevaarlijkste van Latijns-Amerika (na de Santa Mariagevangenis in Mexico). Ze staat op enkele kilometers van de Castro Castrogevangenis waar een andere Nederlander, Joran van der Sloot, vastzit.

Op 28 augustus kreeg Conquet in zijn cel het bezoek van zijn vriendin, de 22-jarige Leslie Paredes Silva. De twee bedreven de liefde en kregen daarna ruzie. Conquet vertelde aan de politie dat zijn vriendin bekende dat ze nog steeds een seksuele relatie had met haar ex en dat ze bovendien ook met een andere gevangene omging. 'Ze schreeuwde tegen mij. Ze beledigde mij en zei dat ze niet meer met mij verder wilde', verklaarde Conquet aan de politie. 'Ik heb haar bij de hals gegrepen. Na een minuut of drie liet ik haar los en viel ze bewusteloos op de grond. Even later was ze dood.'

Toen na het bezoekuur een gevangenisbewaarder vluchtig in Conquets cel kwam kijken, zei die dat Leslie Paredes Silva al weg was. Conquet wikkelde het lichaam in een deken en verstopte het onder de betonnen slaapbank in zijn cel. Toen na drie dagen het lijk begon te ruiken, gebruikte Conquet mortel die in de gevangenis werd gebruikt bij verbouwingswerken om de ruimte onder zijn bank dicht te metselen.

Al die tijd bleef het dode lichaam van de jonge vrouw daar ingemetseld. Silva's moeder maakte zich wel zorgen over de verdwijning van haar dochter, maar Jason Staling Conquet kwam daarbij nooit in beeld. Officieel had het meisje de gevangenis immers verlaten.

14.000 bezoekers per dag

Begin deze week werd haar lichaam dan toch ontdekt, volgens de ene bron op aanwijzingen van een medegedetineerde, volgens de andere omdat de stank van het in ontbinding verkerende lichaam de bewaarders had gealarmeerd.

De gevangenisdirectie kan niet uitleggen hoe niemand heeft gemerkt dat Leslie Peredes Silva in de gevangenis is achtergebleven, maar volgens Peruviaanse media is dat niet moeilijk. Tijdens de bezoekuren komen er soms wel 14.000 mensen de gevangenis in en kunnen de bewakers onmogelijk naar behoren bewaken en controleren. Na de ontdekking van het lijk heeft de Peruviaanse politie de hele gevangenis doorzocht. Daarbij zijn grote hoeveelheden wapens, mobiele telefoons en drugs gevonden.