Uit het onderzoek door de politie en ook uit getuigenissen van een chauffeur die alles voor hem zag gebeuren, blijkt dat een wagen die in de richting Kampenhout reed om ongekende reden plots van zijn rijbaan is afgeweken en frontaal is in gereden op een wagen die richting Brussel reed.

De klap was zo hevig dat de kleinere wagen tot schroot werd herleid en op de zij langs de kant van de weg terecht kwam. De chauffeur, de 84-jarige Massimo Del Monaco, uit Kampenhout, werd zeer zwaar gewond. De Vilvoordse brandweer probeerde het slachtoffer nog uit het wrak te bevrijden maar de man is korte tijd later aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen ter plaatse overleden. De bestuurder van de andere wagen, Jean-Pierre Evens, uit Keerbergen, raakte ook gewond en werd door de hulpdiensten overgebracht naar het ziekenhuis.

Omdat de politie de Haachtsesteenweg in beide richtingen volledig voor alle verkeer diende af te sluiten was er gedurende enkele uren zware verkeershinder. De omleidingen dienden te gebeuren langs smalle wegen en daar ontstonden dan weer enkele opstoppingen.

Trage hulp

Buurtbewoners waren niet te spreken over de laattijdige aankomst van het Medisch Urgentieteam. Dat moest vanuit Mechelen komen hoewel Vilvoorde veel korter bij is. Naar verluidt is dat niet abnormaal. De dienst 100 waar de melding van het ongeval binnen loopt kijkt na welke dichtst bijzijnde MUG vrij is en stuurt die dan ter plaatse. Voor het ongeval in Kampenhout-Berg kwam de melding binnen bij de dienst 100 in Leuven. Mocht het ongeval wat korter bij het centrum van Kampenhout gebeurd zijn, zou de voorpost van de brandweer uit Haacht ter plaatse zijn gekomen.

Het grensgebied van Steenokkerzeel met Kampenhout is voor de hulpdiensten trouwen een probleemgebied. Op een paar kilometer afstand kan het dat men of brandweer Vilvoorde, of brandweer Haacht, of brandweer Zaventem ziet tussen komen. De beider gemeentebesturen hebben in het verleden al meer dan eens bij de bevoegde diensten aangedrongen op een duidelijke regeling. Die is er nog altijd niet.

Op merkelijk is dat goed een week geleden op dezelfde plaats nog een voetgangster onder een wagen terecht kwam. Die kwam toen van bij de kapper en stak de Haachtsesteenweg over. Hoewel zwaar gewond verkeerde ze niet in levensgevaar. (rbz)