Meer dan andere jaren stappen verontruste inwoners naar de gemeente. Velen beweren geen oproepingsbrief gehad te hebben, anderen zijn de brief dan weer verloren. Zo'n 610.000 Limburgse kiezers moeten zondag hun stem uitbrengen. Een aantal duizenden Limburgers trokken al naar hun gemeente om een duplicaat van hun kiesbrief op te pikken. ,,We staan voor een raadsel'', zegt Guido Swusten, verkiezingsverantwoordelijke van de gemeente Neerpelt. ,,Sinds vorige week krijgen we heel wat inwoners over de vloer die zeggen geen kiesbrief ontvangen te hebben. Een pak meer dan andere verkiezingen. Naar de oorzaak kunnen we alleen gissen. Veel brieven gaan verloren tussen het drukwerk. We kregen ook al telefoon van mensen die een duplicaat kwamen halen, maar na goed zoeken toch hun originele brief gevonden hebben'', zegt Guido. ,,Misschien dat het drukken er ook mee te maken heeft, dat na het persen en versnijden misschien brieven tegen elkaar zijn blijven plakken. In ieder geval hebben wij een pak meer werk de laatste dagen met het invullen van de blanco duplicaten.''

Ook in Sint-Truiden klaagden al meer dan vijfhonderd inwoners dat ze geen kiesbrief ontvangen hebben. ,,Ik denk dat we sinds vorige week zo'n honderd inwoners per dag een duplicaat mogen uitschrijven. We zijn met niets anders meer bezig'', zegt José Eerdekens van de dienst Bevolking. ,,Een aantal brieven zijn verloren gegaan tussen de andere post, maar wij vermoeden dat er iets is misgelopen in de drukkerij. Wij laten de kiesbrieven eerst nog naar de gemeente komen voor ze de post op gaan en we vonden tijdens een snelle controle toch een aantal blanco papieren tussen de stapel kiesbrieven."

In andere gemeenten hetzelfde verhaal. In Hasselt vroegen meer dan duizend inwoners een duplicaat. In Tongeren een vijfhonderdtal. Ook in andere gemeenten gaat het om een honderdtal. Wie z'n kiesbrief kwijt is, kan best een duplicaat op de gemeente afhalen.

,,Stemmen kan ook met enkel de identiteitskaart in het lokaal waar de persoon op de aanstiplijst voorkomt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten in welk lokaal je moet zijn, en dat staat vermeld op de oproepingsbrief. Wie gaan stemmen is, krijgt een stempel op de brief en kan dus altijd bewijzen dat hij of zij is gaan stemmen. Het is dus toch veiliger een duplicaat in de gemeente te halen'', zegt Guido Swusten nog.